Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2009 13:30 - Как станахме Жертви на Бюрократщината
Автор: stesha Категория: Регионални   
Прочетен: 11372 Коментари: 34 Гласове:
0

Последна промяна: 10.07.2009 22:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Моля, копирайте поста ми, за да получи гласност! Това ще ми е необходимо при бъдещи правни мерки. Благодаря предварително!


Здравейте, казвам се Стела Башева, на тридесет и девет години съм, от София. Омъжена съм и имам две дъщери. Едната живее във Франция, защото спечели стипендия поради отличен успех и беше приета да следва в Сорбоната.
Другата още е ученичка - 10 клас в английската гимназия. Съпругът ми Деян Башев е строителен инженер и работи като главен мениджър на един голям строителен обект, аз самата съм химик и работя в частна хирургична клиника св. Панталеймон.

Наложи ми се да прибегна до вашето отношение по следния случай.

От две години си закупихме жилище в района на община Студентска. Личните ни карти са с адресна регистрация от предишния адрес, към община Средец. До този момент не сме сменяли адреса, защото имаме и още един имот в район Средец. Но тъй като се налага смяна на личната карта на съпруга ми, поради изтичане на срока, решихме така и така, че щом ще се ходи по този повод в общината - да си направим и постоянна регистрация на настоящия адрес. Предния ден ни обясниха, че документите, които са необходими за тази цел са ЕДИНСТВЕНО личните ни карти и Нотариален акт, който да удостовери, че сме собственици на апартамента, в който живеем и където искаме да бъдем регистрирани. И нищо друго!
Вчера с посочените документи предиобяд се наредихме пред едно от гишетата на служба ЕСГРАОН в община Студентска. Прие ни една служителка и ни насочи да платим първо таксата за заявленията. След това се върнахме със закупените бланки и започнахме да ги попълваме с  необходимите подробности, около нашите лични данни. След като приключихме, се върнахме на същото гише. Но там имаше трима чакащи. В съседство имаше едно свободно гише и попитахме най- любезно служителката зад стъклото, дали е склонна тя да ни обслужи, тъй като бързаме да се върнем на работа. Тя кимна потвърдително и повече от енергично дръпна документите ни. Нотариалният акт хвръкна нанякъде и падна неизвестно къде на пода около краката й. Личните карти също. След, което  - тя с менторски тон ни разпореди: "Освободете мястото !"
На въпроса какво място да освободим, тя отговои троснато, че има да обслужва хора преди нас, а ние да си чакаме реда?!!!
Поискахме си обратно документите, съобщавайки й, че се отказваме от нейните "услуги", поради това, че сме изумени от тона и начина по който си "върши" работата. Съответно й се извиних, че ще й се наложи да стане от стола си, за да се наведе за да вдигне документите ни от пода. И това я вбеси. Започна да вика, че я иронизираме и още, че от такива като нас не й се ходи на работа...
Виновно наведохме глави и се преместихме пред първото гише, където вече никой не чакаше. Трябва да спомена, че двете служителки седят една срещу друга и успяха да си разменят спесифичните погледи...
Последва рутинно обаждане в община Средец, за да потвърдят от там, че ние сме с адресна регистрация там. И ни заяви, че оттам й отговорили, че такива лица не съществуват в регистрите! Бяхме шашнати. помолихме я да попита отново, но тя отказа и даде предположение, че регистрационните ни картони по всяка вероятност са били "затрити". Съпругът ми я попита - означава ли това, че ние не съществуваме след като никъде няма данни за нас, а тя взе да ни чете конско, че вместо да се "правим на важни", да вземем, че да си вървим  и да се върмен при тях в общината с
- удостоверение за граждански брак
- актове за раждане на нас и децата ни
- есграони на родителите,
братя и сестри и официоални справки-удостоверения кой къде живее...

Вече достатъчно изнервена се поинетресувах защо предния ден като сме питали за необходими документи са ни спестили сегашната информация и тя каза, с пригласянето на другата колежка - че вместо да им губим времето да правим това, което се изисква по закон.
Бяхме бясни. Съпругът ми настоя да отидем на Леге 6 в Средец, и да питаме дали действително ни няма в регистрите.
И о, Слава Тебе Господи! Имало и нормални хора сред чиновниците. Една жена на средна възраст, с интелигентен и приятен вид съвсем нормално и спокойно след като й обяснихме нашия казус, просто отвори един шкаф и там в две различни отделения, защото докумнтите са по азбучен ред - намери нашите регистрационни картони и ни увери, че никой до този момент не се е обаждал в тяхната служба от община Студентска. Каза да се върмем там и да им съобщим, че проблем за приемане на заявленията ни за нова адресна регистрация няма и да й се обадят, за да им съобщи, че ние съществуваме в регистрите и, че картоните ни са налице, а не "затрити".
Преодоляхме задръстванията, решихме да не се ядосваме, и с вярата, че вече ще се придвижи този наш случай, се върнахме в Студентска.
Но не би!
Там попаднахме под обстрела на тази, която ни беше запратила документите на пода, като каза, че няма да ни приеме заявленията, защото не сме й донесли брачното, актовете за раждане  и т. н... При изказаното ни негодувание, че нали проблемът били рег. картони, които са налице и е само въпрос да звънне в Средец, тя се развика, и се скри някъде. Потърсихме шефа им и една друга чиновничка ни посочи вратата на кабинета му. След като ни беше разрешено да влезем при него се наложи да даваме обяснение от начало до край. Съответно той се опита да поясни, че ние не сме редовните, но като му казахме, че държим пред нас да се обади на служителката от Средец и да пита за тези картони, той го направи. Установи верността на думите ни и това, че не сме фантоми. И ни попита какво всъщност искаме!!! Казахме му, че най-малкото, което е необходимо да стори е да повика двете си подчинени  и да им нареди да ни приемат заявленията и може би да ги помоли да ни се извинят за неудобствата, нервите, загубеното време и явната гавра, която са си направили с нас, след като са ни излъгали, че са се обаждали в Средец.
Той ни помоли "да я караме по-спокойно" и че ще говори с тях, но ето на - сега те "работели" и не му се искало да им пречи.
Тогава кипнах и поисках да направи нещо адекватно за началник и че ако трябва и медиите ще занимаем с тази "комедия", той взе, че набра телефона на Цветелина - тази със замаха.
Чухме я от разстояни как крещи истерично, че няма да стане нашето и да не я занимава повече!
Дойде другата и започна да ни дава съвети да си донесем брачното и-.. пак същата песен, ЗАЩОТО - да, картоните били намерени(сякаш си вярваше, че някога са били губени), НО в централната база данни не пишело никъде, че имаме брак!
Просто полудяхме. Набрах номера на една моя близка - режисьор в телевизията и я помолих за съдействие. През което време тези мили чиновници - поомекнаха и ме помолиха да не създаваме усложнения, и ни гарантираха,че на следващия ден ще ни подпишат и приемат заявленията, защото Цветелина сега си била тръгнала, а пък само тя давала Разрешение с Подписа си?!
Тръгнахме си, смазани и като пребити от умора. А трябваше да довършим малкото останало от нашия работен ден.

Не знам докога ще се гаври бюрократщината с хората и с какво право!?
Ще пиша за развоя на нещата, които още са в това състояние. Пожелайте ни успех и здрави нерви, докато получим благоволението на Цветелина...
 




Гласувай:
0




1. buket - Така е в цяла България
10.07.2009 13:49
За всичко. Особено ако решиш да строиш или развиваш частен бизнес. Трябваше да направите мили очи, да намекнете с усмивка.../знам ли какви им са сигналите/за рушвет и за половин час щеше да сте готови. Носовете им са като ловджийски кучета, усещат честния човек и... ето ти нерви в задушен сос.:)
цитирай
2. kapricia - Напълно споделям чувствата!
10.07.2009 14:02
Имах подобно преживяване с една глоба за изгубена лична карта преди време и цял ден тичах акто кон по разни институции, които не можеха да се разберат при кого да платя въпросната глоба. Най-абсурдното е, че накрая си взех новата карта без да съм плащала никаква глоба за изгубената стара. Въпреки уверенията на всички, че без платена глоба няма как да ми разгледат документите. Шантава работа!
А от такива служителки няма отърване. Като се почне от сервитьорките и се свърши с разните там напудрени шефски секретарки, на които светът им е крив!
цитирай
3. анонимен - малко приятелски съвети))))
10.07.2009 14:10
тъй като от известно време и аз съм се заиграл с едни чиновници (моите са в гр. пловдив) ти препоръчвам - пишеш жалби до където се сетиш и искаш входящи номера. длъжни са да отговорят в 14 дневен срок. искаш да ти бъде отговорено как са наказани тези двете вуйни, какво пише в длъжностната им характеристика и компетентни ли са за длъжностите , които заемат. ще получаваш стандартни отговори, че е направена проверка и че вуйните са ок))))
НО
ей тука вече е разковничето - когато техния началник ти отговори така (а той ще го направи, видно е) пишеш жалба срещу него до кмета на района, че вероятно е в отношения с тези вуйни, щом не иска да вземе решение и да ги накаже.
този кмет ще ти отговори, че е направена проверка и т.н.
пишеш до столичния кмет (все още бате бойко) и се оплакваш, че кмета е в отношения с началника, който е в отношения с вуйните и т.н. и т.н.
какво постигаш - при добре написана първа жалба после добавш само по един абзац отгоре срещу поредния идиот)))
искаш проверки от всички институции - инспекторати и т.н - майката им се разплаква да пишат обяснения))))
ако ти забавят отговора над 14 дни - оплакване и да пишат нови обснения.
аз с моят идиот от пловдив се разправям вече 7 месеца, ама купона е пълен))) пратих му поне 10 проверки, милият, понеже е незаконно строителство в общината няма време да рекетира хора, а пише обяснения))) ще го гоня до дупка де, ама чакам сега от строителния контрол да ми кажат,че съм прав , за да го подпукам още веднъж и да го уволнят за некадърност))))
цитирай
4. анонимен - Жалба
10.07.2009 14:32
Здравейте,
искрено Ви съчувствам за преживяното. За жалост, това не е изолиран случай. Нещото, което бихте могли да направите, според мен, е да подадете официална жалба към кмета на Общината, с копие до кмета на Столична община, Държавната администрация и всички останали служби, за които се сетите. Можете да го направите и през интернет на адрес www.sofia.bg. За съжаление, това няма да Ви върне изхабените нерви и време, но поне ще притесни няколко човека.
Поздрави и успех.
цитирай
5. анонимен - кака
10.07.2009 14:35
това сме българите и от двете страни
цитирай
6. анонимен - ах!
10.07.2009 14:36
Не знам от къде ги изкопават такива служители! Аз имах подобни терзания с лелките в СОциално подпомагане. Сто пъти ме разкарваха за документи, защото ги мързеше да гледат и бързаха да првят мохабет и да ядат кексове в работно време. Да не говорим, че опашка от чакащи нямаше, а само аз с 4 месечно бебе на ръце, поради невъзможността да го оставя на някого. Накрая се ядосах до безобразие и им се заканих да напиша оплакване, но не го направих - сега съжалявам. Трябваше, за да се стреснат малко.
Оплакване до дупка е решението. Аман от кисели лелки, седящи зад бюра!!!
цитирай
7. benra - копирах!
10.07.2009 14:50
Крайно време е бюрократичната административна машина да се освободи от самомнението за въздесъщност и да заработи наистина в услуга на гражданите, каквото е всъщност предназначението и задължението й!!!
цитирай
8. legriv - Да, напълно съм сигласен
10.07.2009 14:55
с alexalex - жалби до дупка и гласност на всички такива случаи. Такива хора разчитат точно на това - че след като те разходят до 3-4-5-10 различни бюра и офиси ще се откажеш (което нормално ще стане, все пак не всеки иска да си вземе 2 дни отпуск за разправии). Но вече прекаляват и затова - никаква милост!
цитирай
9. анонимен - още малко съвети)))
10.07.2009 15:08
желязото се кове, докато е горещо (другарят димитров, дето всъщност е гошо тарабата го е казал))))
сега, докато ти е прясно спрятвай първата жалба. колкото по -конкретна е с часове и реплики, толкова по-добре. и непременно искай да ти дадат длъжностната характеристика на лелите, за да видиш какво пише там (със сигурност няма да го направят поне първия път).
напиши, че според теб са некомпетентни за работата, която извършват и че искаш проверка от инспектората за тяхната годност))))
цитирай
10. apolos - Една голяма...
10.07.2009 15:49
...гавра. Шапка свалям на хора, като вас, които не се отказват и не се примиряват пред показната свинщина на дребните душици зад гише. Такива хора не трябва да имат работа в администрацията.
цитирай
11. анонимен - Пожелавам ти всичкия успех!
10.07.2009 16:25
Ако трябва иди в господари на ефира, за да може всички да я видим тая Цветелина със замаха.
Наистина ми е интересно!Хора, които не умеят да работят с други хора да се преместят на друга работа.Ако пък не желаят то ние като гражданско общество сме длъжни да ги преместим по някакъв начин.Пожелавам ти успех, никой не е длъжен да търпи подобно отношение.
цитирай
12. анонимен - И преди, и сега, дано - не, в бъдеще!
10.07.2009 16:44
Дано гласувахме за промяна на всичко това! И аз имах такъв случай с акта за раждане на малкия ми син. Бяха сгрешили в общината ЕГН и след 17 год. ме накараха да платя 15 лв. за издаването на нов, след като аз не съм направила грешка... До кога ще плащаме за грешките на някой друг?!
цитирай
13. анонимен - За съжаление
10.07.2009 16:47
Никито Василев си отива радостен и щастлив за 8 год. свършена работа. Ако само беше успял да "вкара в пътя" служителите в общини и кметства щяхме да сме му благодарни. А той и това не направи. За съжаление тези служители- бросуци са навсякъде. Дано новото управление успее поне малко да промени нещата и по-скоро да ги изхвърли от службите.
цитирай
14. jesusbg - И аз имах подобни разправии, когато ...
10.07.2009 16:53
И аз имах подобни разправии, когато си вадих лична карта. Даже в регистрите на общината се оказа, че майка ми и баща ми имат само едно дете и това е по-големият ми брат. Роне при мен действаха бързо.
цитирай
15. rpatel - Ох! Точно преди 2 мин. написах по...
10.07.2009 17:17
Ох! Точно преди 2 мин. написах постинг за Ники Василев и държавната администрация. Явно не съм единствената стигнала до заключението, че нещо в цялата система хич не е в ред! А иначе да не ви разправям аз през какво съм минала, защото съпругът ми е чужденец и всяка година му се подновява разрешителното за престой. Сега вече понаучих системата, но първия път си беше ад докато разберем точно какви документи трябват, кое се заверява от нотариус, какви такси се плащат и т.н. А после пък си сменихме и адреса, че и там беше същият цирк. Ама няма ви в регистрите и дрън-дрън... оказа се, че са ми сбъркали името, та докато докажа, че съм аз... то не бяха актове за раждане, то не беше чудо! Изобщо, пази Боже да ти се налага да ползваш услугите на тези служби. Направо е страшно!
цитирай
16. анонимен - Гонитба до дупка!
10.07.2009 17:23
Всяка подобна наглост от страна на държавните чиновници трябва да бъде осакатявана в зародиш. При всеки подобен случай се възползвайте от възможността да напомните на съответния чиновник, че ВИЕ сте тези които плащате НЕГОВАТА заплата (в това число - и на началника му/й). Следващото което трябва да направите е, да кажете че сте съвсем наясно със своите права, и поискайте среща с началника.
Успех в лова на държавни вампири!!!
цитирай
17. анонимен - Спокойно!
10.07.2009 20:21
От вас се искат данъци. По тази причина без документи няма да ви оставят.
Дипломация и зрялост за вас!
цитирай
18. анонимен - тъпи чиновнички-вампири кръвопийци!...
10.07.2009 21:44
Пратете текста си и на министъра, на премиера, на президента и на Шефа на Представителството на ЕК в София - за сведение с имената на двете чиновнички, даже и да сте уредили вече проблема. С молба да министъра, поискайте двете чиновнички да ви платят денгуба според заплатите ви (аз по комунистическо време постигнах такава компенсация!..) Дерзайте и не се оставяйте!
цитирай
19. varg1 - на такива
10.07.2009 22:45
служителки съм се натъквал не един и два пъти,защото е пълно с тях и цялата система е проядена от дървеници като тях
цитирай
20. stesha - Здравейте всички!
10.07.2009 22:49
Първо искам да ви благодаря за проявеното съпричастие и добрите съвети!
Окуражителен е факта, че все пак ние българите можем да бъдем и солидарни!
За да не отговарям на всеки поименно, ще го направя с доразказване на случката в коментар.

Днес имахме определен час за подаване на злополучните заявления при същата чиновничка.
И тъй като бяхме с нула доверие към нейната работа и въобще системата като цяло, преди това се свързах с моята позната от телевизията. (нарочно не споменавам точно коя от телевизиите) Разбрахме се ние да си действаме по начин, по който общинските чиновнички са ни наложили, но отделно да направим точно това, което тук в многото коментари прочетох. А именно да не спираме с този случай и да подадем сигнал до кмета на района и същевременно и до столична голяма община. Междувременно да си наемем адвокат, който да пусне иск до съда за определяне компенсиране на пропуснатите ползи и нанесените щети, поради циничността или некадърността на тези служители, влючая и началника.
Отделно в близък ден, независимо от нашите действия - тази служба ще бъде споходена от телевизионен екип.
Естествено тези действия няма да ни донесат удоволствие, защото по принцип не сме конфликтни личности, но искаме да получим моралното удовлетворение чрез едно евентуално наказание над бюрократщината и безхаберието за принизителното отношение към цената на нервите на хората, които са принудени да търпят това, което ние изтърпяваме.
Познайте кой ни взе документите?
Нямаше ги и двете. Изведнъж се оказа, че едната имала болно дете, а другата излязла за седмица в отпуск... Някой все пак се разписа и се даде ход до... известна степен, защото пред стаята, където трябваше да си закупим някакви други неотменно необходими бланки имаше табела, че поради внезапно появил се ангажимент ще работят в понеделник!
И така, сега ни остава да доживеем до понеделник и до новите перипетии с тази община.
Имаше и комичен елемент, а именно: когато попитах началника къде са двете "любезни дами", той взе да се извинява и да обяснява, че грешката била в служителките от община Средец, които ги "домързяло да си вдигнат задниците" за да проверят и така им "направили мръсно" на тях.
Искрено възроптах на този цинизъм, защото бях очи в очи с въпросната служителка от Средец и видях и прецених, че това е един интелигентен човек, освен това си личеше, че е професионалист, защото подходи именно като такъв към нашия проблем. Когато му го заявих, направих паралел с неговите подчинени и му дадох да разбере, че те губят по всякакви точки, а и той самият също, защото не е способен да овладее ситуацията. И тогава,...чуйте, моля какво ми отвърна - започна да се жалва, че не рабители в добри условия, че никой не се грижел за техните удобства, че ако само сме надзърнели в ... клозетите им...
на което му казах да престане, защото не сме дошли на инспекция нито, за да водим празни приказки и си тръгнахме.
Е, ако някой иска да посети поради неотложна нужда тоалетните на община Студентска, да си го избие от главата!
Да се смееш ли или да плачеш?!
Въпреки това, ние ще си получим лелеяните карти с новите адреси, но смятам, че тези разхайтени служители трябва да излязат в реален безсрочен отпуск.

Извинявам се за безбройните грешки в правописа на моето изложение, но са се случили поради емоционалност и бързане.

И пак БЛАГОДАРЯ!
И пак ще пиша, за да ви държа в течение на развитието.

Стела Б.
цитирай
21. borsi - Re: 9. alexalex
10.07.2009 23:53
Напълно си прав :) Така се действа и за съжаление друг начин няма понякога.
цитирай
22. анонимен - Нормална реакция
11.07.2009 09:11
Това са политизираните служители.Я си представете че е била от "силната" партия на деня,а сега всички мечти за вечна работа и отлитат:)Да сте виждали безработни членове на БСП?
цитирай
23. emil60 - Дано станем по-добри!
11.07.2009 10:10
Дано имаме късмет тази общинска и държавна администрация да си върши работата както трябва...
цитирай
24. анонимен - Чиновниците обикновено са нагли
11.07.2009 10:28
Напълно споделям мнението. Когато ми се е наложило да имам работа с тези бюрократи те гледат на теб като на идиот който им разваля спокойствието и търсят само повод да те разкарат ! Винаги ще намерят 'някое" документче което липсва и те пращат да го търсиш и пак да дойдеш
цитирай
25. анонимен - Браво н 3
11.07.2009 10:33
Браво на Алекс ном. 3 . На същото мнение съм и съм го прилагал ! Прав ли си не се оставяй да те мачкат и си търси правата !
Друг е въпроса за българското правосъдие. Когато си прав - губиш, лъжеш ли печелиш.
цитирай
26. анонимен - kym 3
11.07.2009 11:44
Докато "го гониш до дупка", некадърника вече е сменил боята и си е намерил нова службица, където да тормози хората. Няма отърване. Гонят точно кадърните, че да не им развалят имиджа. Да си кажем - Всички са такива, или - Стува ли си нервите...и да се примирим с положението.
цитирай
27. анонимен - Моят горчив опит
11.07.2009 21:48
7. анонимен - Аз
20:13
твърде често си задавам въпроса в подобни ситуации ще има ли ефекг една жалба напр. до Районния кмет.Повечето от тези служителки са съпруги или снахи или бог знае какви родственици на някой я съпартиец , я спонсор и т. н.Скоро имах подобна ситуация и НЕ подадох оплакване!А при мен ставаше дума за явна некомпетентност и не познаване на номативната база!Съчуствам Ви!!!!!
цитирай
цитирай
28. dorichela - Аз ви пожелавам Цветелина яко да я ...
12.07.2009 06:38
Аз ви пожелавам Цветелина яко да я санкционират и някой най-накрая да започне да си върши работата и да отразява мнението на обслужваните клиенти!!! Успех!
цитирай
29. анонимен - !
16.07.2009 10:05
Съветът да подадете жалба е добър. Служителите и началника са извършили престъпление по служба и жалбите ви са първия ход за започване на административно производство. Не е пречка заевдно с тази жалба да подадете жалба и в съда. Осъдете общината и разгласете случая с вашата позната от телевизията. Поискайте и обезщетение в съда. При тези обстоятелства ще получоте пълно удовлетворение. Успех и не се отказвайте. За да ви е по-леко наемете адвокат, общината ще плати и еашите нерви и разноските ви по адвоката и делото. Успех!
цитирай
30. fenris - В студентски град наистина са малоумни
20.07.2009 12:09
Два пъти ходих да се разправям с тях докато ми оправят името, оказа се че съм съществувал под друго име ! И ме връщаха няколко пъти докато го оправят!
цитирай
31. krasunata - С голямо извинение...
23.07.2009 11:06
Аз съм експерт в район "Оборище" - Столична община. Твърде късно прочетох вашия постинг. Аз също се сблъъсквам с разни подобни "казуси" на етично отношение от страна на назначавани чиновници.

Изключително много ме е срам от тези служители. Не бих искал да си мисля, че може да са ми непосредствени колеги... Бюрократщината в България има смущаващи маниери на работа и нерядко хората попадат на лелки и тетки задълбали в климакса и смазани от жегата и монотоността. Отреагират на угнетения си и тревожен живот с арогантност и високомерие, по напълно непрофесионален начин за такава дребна общинска услуга, каквато е смяна на постоянен адрес (Като че ли им застрашавате избирателните бройки).

Като техен задочен колега Ви моля за извинение и Ви давам дума, че ако имате някакво недоразумение с някоя от 24-те общински администрации в София, можете да се обърнете към мен и да направите предварителна справка какви точно са процедурите. Засега не са стандартизирани за всички райони на 100%, но има райони, където са напълно ясни и добре описани. Посетете www.so-oborishte.com. На тази страница сме се погрижили гражданите да имат предварителна информация какви документи са необходими за всяка една услуга. ВИнаги можете да се обадите на някой от телефоните не служителите. Услугите и отношението при изпълнението им (пак се повтарям) трябва да са еднакви за цяла София и за всички 24 райони. Не може процедурите в една община, където управлява една политическа партия отношението при изпълнението на услугата да се разминават с добрите нрави и да се играят старите бюрократични игри, а в други да е по-различно...

Бих могъл да Ви обясня още много неща, но смятам за излишно да коментарам повече. Бюрократичните аргументи в България стават все по-абсурдни. Преборихме се с тоталитарния нрав на старата номеклатура, сега трябва да се преборим и с още един остатък от недалечното ни минало - нелюбезният и неотзивчив чиновник, от който зависи "всичко"....

Изпратете ми лично съобщение при появил се нов проблем!
цитирай
32. priqtel12 - Здравей, Стела! Преди време копирах от блога ти постинга и понеже всички ни вълнува това, и коментарите не закъсняха. Ето защо ти ги копирам, за да ги видиш.
23.07.2009 11:41
Коментари1. ka4ak - Моля Ви съвсем учтиво!Обърнете се към европейската комисия за защита на правата на човека и разкажете пред Европа за гаврата извършена с Вас!
14.07 02:10 Ние им плащаме заплатите и ако тримата служители и техните началници не бъдат уволнени дисциплинарно и на Вас не ви изплатят загубеното време!Моля уведомете ни,за да предприемеме мерки такъв произвол,да не може да се случва с български граждани!цитирай
Изтрий 2. eien - Съсипващо!
16.07 04:25 Горките хора....всички нас ни чакат подобни "опитности", а някои вече сме ги минали и пак не сме застраховани от нови попадения...уфффффффффф...цитирай
Изтрий 3. krassko - Отдели един час и пусни жалба в Столичва община...
16.07 09:46 Гаранция че ще им свият сърмите на госпожиците и в 15 дневен срок писмено ще те уведомят...

Освен личните карти никакви други документи не са необходими за промяна на жителството. Явно ви разиграват, но и вие спестявате някой неща.цитирай
Изтрий 4. jenajena - :)))
21.07 10:22 Във Варна си сменяш лична карта и постоянен адрес само срещу думи-просто казваш на какъв адрес ще живееш вече,даже не питат защо...и не искат никакви документи,гледат да те изпратят по-бързо...цитирай
Изтрий 5. priqtel12 - Явно това е така , след проверките, започнати по места, за които
21.07 10:41 слушах по новините! Благодаря, че се включи! Поздрави!цитирай
Редактирай | Изтрий 6. анонимен - наивник
09:47 Дълбоко съчувствам на хората, които са преживели тази гавра на общински чиновници. Еднакви са всички във всички общини на страната. Сякаш са избирани по един калъп. За толкова години никой кмет не се намери да им обясни, че те съществуват благодарение на данъците, които плащаме и на услугите, които трябва да извърши общината. Тотално трябва да се преосмисли устройството на местната власт и да се прекрати феодализма на разни местни кметове-шерифи, феодали, аги и т.н. Трябва да има до всяко гише устройство за гласуване и оценка на работата на всяка служителка/служител от общината и от получените гласове да получава възнаграждението си. Нашите данъци определят работните им заплати. Ние трябва да определяме да ги получават ли или не. Трябва да се прекрати традицията в общините и кметствата да си приемат правила и наредби, които противоречат на Конституцията, законите и на времето, в което живеем.цитирай
Изтрий 7. анонимен - А защо е документът за граждански ...
10:36 А защо е документът за граждански брак? Ами ако не сте женени? Просто така - имате деца, живеете заедно! Не противоречи на никой закон, среща се (вече) често у нас. Този документ ми се струва повече от 100% излишен!
А иначе и аз съм търсила ЕГН на брат си, на детето си, на съпруга си, но не и на родителите си! Трябваше само да напиша всичките им имена, които взех от моя акт за раждане.цитирай
Изтрий 8. анонимен - алагер ком алагер
11:08 Здравей ,Стела ! Не случайно сложих това заглавие,защото от години водя война-именно това е точната дума-с паразитите бюрократи в България.Моят случай е съвсем различен от твоя,но това не променя същността на нещата.Далеч съм от мисълта да слагам всички държавни служители под един знаменател-има страшно много съвестни от тях,за което им благодаря,но с паразитите действам като именно с такива.Стремя се да им вгорча живота максимално по всякакив начин-като започна от разговори с шефовете им/действително и там има арогантни говеда/,искам да ми покажат съответната наредба/тук вече по принцип побесняват/,заплашвам ги с преса и телевизия,позовавам се на потребителските си права и т.н.В много случаи,признавам,съм страшно гаден и некоректен,но честно да ви кажа понякога и аз се учудвам на успехите си.НЕ ОСТАВЯЙ ГОВЕДОТО И ПРОСТАКА ДА ТИ СЕ КАЧИ НА ГЛАВАТА-това ми е мотото-и апелирам към всички Вас: нека не сме овчедушни и да се оставим да ни мачкат.Бюрокрацията има свойството да се самовъзпроизвежда и точно ние трябва да и пречим.Основата на демокрацията е гражданското общество и това е пътят за създаването му.цитирай
Изтрий 9. анонимен - с лице към хората
11:25 това доколкото си спомням е девиза на министъра на държавната администрация. интересно дали тези служители са го чували? а иначе каква е ползата от всички похарчени пари за системи за управление на качеството на общински и областни администрации? със сигурност е отчетена висока удовлетвореност на клиента (гражданите) от предоставяните им услуги.

Очакваме да споделиш отново какво е развитието на нещата. Поздрави и лек ден!
цитирай
33. mimi48 - Писна ни
25.07.2009 16:36
Писна ни от бюрократи и простаци. Някой беше казал, че света ще се свърши, но простаците - НЕ. Лошото е, че ние много често се примиряваме и по този начин им даваме възможност да ни мачкат и да мислят, че човека от другата страна на гишето е ТРЕТА ръка.
цитирай
34. анонимен - Системата на бюрокращината е направена така, че да граби
02.06.2010 14:45
Мой приятел от чужбина не ме разбра преди време, като му обяснявах, че на българската система не може да се разчита, че хората не чувстват никакво доверие към системата: Ако днес нещата в една служба изглеждат по един начин, то утре по един съвсем друг, което зависи или от служителеите или от "внезапно" променили се наредби и закони и тинтириминтери.
Едва след като три дни се мъкнахме по едни служби в България и той самия видя как работят (или не работят) нещата в България ми сподели: Сега те разбирам, какво имаш предвид и защо си толкова несигурна в тази страна. Не само, че България ти е дала един паспорт, който не важи нищо по света, а и ограбва гражданите си по един ценичен и безчовешки начин. Никоя държава (поне в Европа) не може да си позволи да накара гражданите си да висят по цял ден в някакви служби, докато тези биха могли да са на работа и да произвеждат, което означава, че се блокира работен капитал. Докато ние чакахме да ни направят необходимите документо в една от службите, с които имахме работа, трябваше първо да чакаме служителите да си изпият сутришното кафе, което при работно време от 9 часа се провеждаше между 9.15 и 10.00 часа. Те разхищават моето работно време, за да си пият кафето през тяхното работно време. За всеки формуляр и мръдване на пръста се плащат такси, и тези такси ги плащаш често не наведнъж, а поотделно и даже в банката в брой, като затова плащаш и такса на банката.
Освен, че за всяко малко нещо се иска нотариално заверено нещо. Никой от бюрократите не ти вярва.

И още и още идиотщини на системата, която има единствената цел да печели и да остане неразбираема. Тромавите и неразбираеми процеси са един инструмент на легитимиране и гарантиране на съществуването на бюрократа, който в повечето случаи е некомпетентен, незаинтересован, тромав и наистина неинтелигентен. Но този същия бюрократ смята, че има силата да те обижда, унижава, ограбва, краде.

България е много назад в мисленето и менталитета си и аз не виждам надежда.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stesha
Категория: Регионални
Прочетен: 22768
Постинги: 1
Коментари: 34
Гласове: 73
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930